Veelgestelde vragen:burnout

0

Burnout is een combinatie van lichamelijke klachten (zoals vermoeidheid, hartkloppingen, misselijkheid en hoge bloeddruk) en psychische klachten zoals lusteloosheid, slaapstoornissen en emotionele uitputting.

Burnout ontstaat na een langdurige uitputtingsslag.

Burnout ontstaat door werk. Vooral in situaties waarin de organisaties slecht is, of te hoge eisen worden gesteld aan werknemers.
Het treft werknemers die (te) veel van zichzelf eisen. 4% van alle werknemers in Nederland heeft last van Burnout verschijnselen. Duizenden komen er per jaar bij.

In sectoren waar te veel van de persoonlijke inzet wordt gevraagd vallen de meeste slachtoffers: onderwijs, gezondheidszorg, hulpverlening en politie zijn belangrijke burnout leveranciers.
Dat zijn ook sectoren waar personeelsgebrek is.
Burnout is een crisissituatie. Je kunt en wilt niets meer. Zelfs uitrusten lukt niet. Een combinatie van medicijnen, ontspanningsoefeningen, conditietrainig en gesprekstherapie kan je uit die crisissituatie halen. Het duurt vaak een eeuwigheid om helemaal van een burnout af te komen. Pas als je echt leert luisteren naar je eigen verlangens, op tijd rust en ontspant kom je er bovenop.

Ook aan het werk moet gesleuteld worden: de werkdruk moet verminderd, deadlines moeten verdwijnen en er moet weer ‘rek’ zitten in je werk.

(Bron: Bureau Beroepsziekten FNV)