Veelgestelde vragen: wie betaalt mijn veiligheidsbril?

0

Laatste update 8 april 2002

In een middelgroot metaalbedrijf zijn de werknemers toe aan een andere veiligheidsbril. De werkgever wil echter dat werknemers de helft van de kosten op zich nemen ‘of anders gebruiken jullie maar een overzetbril’. Kan de werkgever dit eisen?
Nee dus, is het duidelijke antwoord van FNV Bondgenoten. Als in de, overigens verplichte, Risico Inventarisatie en Evaluatie van het bedrijf staat omschreven dat er voor bepaalde werkzaamheden veiligheidsbrillen vereist zijn, dan komen de kosten hiervan altijd volledig voor rekening van de werkgever.

Veiligheidsbrillen op grond van de risico’s tijdens het werk dienen daarom gratis te zijn. Dit geldt zowel voor ongeslepen als geslepen glazen. Naast het verstrekken van veiligheidsbrillen komt het ook voor dat zogenaamde beschermbrillen of ruimzichtbrillen worden verstrekt, die moeten worden gedragen over de eigen bril. Dergelijke brillen vormen geen vervanging voor de veiligheidsbril en zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik en kortdurende werkzaamheden.