Veelgestelde vragen: chauffeursstoel

0

Laatste update 8 april 2002

Een vrachtwagenchauffeur heeft rugklachten. Hij heeft een tijdje in de Ziektewet gelopen en gaat binnenkort weer beginnnen. Met de bedrijfsarts heeft hij gesproken over de mogelijkheden om een aangepaste stoel in zijn truck te plaatsen. Hoe kan hij dit het beste aan pakken?

Goed zitten is voor een vrachtwagenchauffeur het halve werk. Niet alleen helpt het rugklachten voorkomen. Het maakt ook dat je je aan het einde van een werkdag minder moe voelt; en dat komt ook de veiligheid nog eens ten goede. Een goede stoel moet aan een aantal eisen voldoen. Maar de stoel moet ook goed ingesteld zijn. Door de Bedrijfsgezondheidszorg (BGZ) Wegvervoer is een handige checklist gemaakt waarmee je je eigen stoel of een nieuwe aan te schaffen stoel punt voor punt onder de loep kunt nemen. Ook heeft de BGZ Wegvervoer een handige kaart gemaakt waar je op moet letten bij het instellen van je stoel. De BGZ Wegvervoer is te bereiken op telefoonnummer 0182 – 580 266.

Hoe kun je het vervolgens het beste bij je werkgever aanpakken? Dien een verzoek voor een aangepaste stoel in bij je werkgever en laat dit begeleid gaan met een advies van de bedrijfsarts. Is de werkgever ook na meerdere verzoeken niet bereid om de aangepaste stoel te plaatsen, dan is er de mogelijkheid om contact op te nemen met de Arbeidsinspectie. Deze kan in dit uiterste geval maatregelen afdwingen.