Veelgestelde vragen: maximale belading rolacontainer

0

Laatste update8 april 2002

Een werknemer die bij een distributiecentrum van een winkelketen werkt, moet dagelijks zwaar beladen rolcontainers in en uit zijn vrachtwagen laden. Vroeger werd dit werk gedaan door de chauffeur en de bijrijder samen. Maar tegenwoordig zitten de chauffeurs alleen op de wagen. De rolcontainers die bij het distributiecentrum in gebruik zijn kunnen tot een maximum van 720 kg worden beladen. Veel chauffeurs hebben lichamelijke klachten gekregen. Vandaar ze FNV Bondgenoten belden met de vraag: ‘hoe zwaar mag een rolcontainer eigenlijk worden beladen?’

Tillen, duwen en trekken van zware voorwerpen komt vaak voor. Voor tillen bestaat een zogenaamde gezondheidskundige waarde: een werknemer mag maximaal 23 kg tillen met twee handen en maximaal 6 kg met één hand. Bij zwaardere gewichten moet de werkgever voorzieningen treffen.
Voor het trekken en duwen van zware objecten is geen maximum vastgelegd. De arbotelefoon belde voor advies met het Coronellaboratorium, waar veel onderzoek wordt gedaan naar lichamelijke belasting van werknemers. Dit laboratorium vindt het maximumgewicht van de rolcontainers bij het distributiecentrum veel te zwaar. De piekkrachten en volhoudkrachten die de werknemers uit moeten oefenen op de rolcontainer zijn veel te hoog. De piekkracht is de kracht die nodig is om de rolcontainer in beweging te brengen, de volhoudkracht is de kracht die nodig is om de rolcontainer in beweging te houden. Het Coronellaboratorium adviseert om op zoek te gaan naar andere oplossingen.