Zwangerschap van a tot z: a en b

0

laatste update:9 januari 2006

Arbeidscontract

Als je zwanger bent en een arbeidsovereenkomst hebt, kun je aanspraak maken op wettelijke bepalingen met betrekking tot zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit geldt ook voor vrouwen die werken als alfahulp, huishoudelijke hulp of als thuiswerker.

Als je een 0-uren contract hebt (of voor een beperkt aantal uur) gelden de rechten ook.

Het is goed om te weten dat je zwangerschapsverlofuitkering gebaseerd wordt op het inkomen in het kalenderjaar voordat je de uitkering krijgt. En dus niet op basis van het aantal uren waarvoor je een contract hebt! Voor meer informatie: www.uwv.nl

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

Arbeidsomstandigheden

Tijdens je zwangerschap zijn goede arbeidsomstandigheden van groot belang. Het gaat dan bijvoorbeeld over het werken met gevaarlijke stoffen, reprotoxische stoffen (stoffen die van invloed zijn op de voortplanting), pesticiden, virussen en bacteriën of werk waarbij je te maken krijgt met geluid, tillen, trillingen, straling, werken in ploegendienst, nachtdienst, RSI-klachten, maar ook stress en werkdruk. Voor elk van deze onderwerpen vind je in deze brochure een toelichting.

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

Arbodienst/ bedrijfsarts

Je kunt bij de Arbo-dienst van je bedrijf of de bedrijfsarts terecht voor meer informatie over de risico’s die je loopt als zwangere tijdens je werk. Je werkgever moet je voorlichten, maar als je daarna nog vragen hebt of twijfelt, kun je dus bij de Arbo-dienst of bedrijfsarts terecht.

Ook als je tijdens je werk gezondheidsklachten krijgt of in discussie raakt met je werkgever als je als gevolg van je klachten je werk niet meer goed kunt doen, kun je een beroep doen op de Arbo-dienst of bedrijfsarts. Kom je daar niet verder mee of krijg je een onbevredigend antwoord, weet dan dat je altijd recht hebt op een second opinion.

Voor leden van FNV Bondgenoten is er ook de Arbo-telefoon: 030-2738738, of email.

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

Beeldschermtachograaf

Als je door je zwangerschap RSI-achtige klachten hebt gekregen, kan de Beeldschermtachograaf je helpen. De Beeldschermtachograaf bewaakt intensiteit en duur van beeldschermwerk en geeft suggesties voor (herstel)oefeningen.

Als een persoonlijke coach helpt het programma je om gezonder te werken en nek-, schouder-, en armklachten (RSI of CANS) te voorkomen.

Het programma past de nieuwste inzichten uit ergonomisch onderzoek toe en toetst bovendien je computergebruik aan de Nederlandse Arbo-wet.

De Beeldschermtachograaf kun je gratis testen gedurende 120 werkuren. Het helpt je meer inzicht te krijgen in jouw werkgewoonten en geeft je persoonlijke ondersteuning bij het ontwikkelen van een gezonde werkwijze. De demonstratieversie is volledig functioneel, waardoor je een reëel beeld krijgt van alle mogelijkheden en het gebruiksgemak van de Beeldschermtachograaf!

Kijk op www.beeldschermtachograaf.nl

Zie ook: RSI-achtige klachten

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

Bestrijdingsmiddelen: zie Pesticiden

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

Borstvoeding

Je hebt recht om moedermelk af te kolven als je borstvoeding geeft en werkt.

Verderop in deze folder lees je er meer over. Het is wel belangrijk om te weten of je in deze periode met gevaarlijke stoffen werkt, want die kunnen via de moedermelk bij je kindje terechtkomen.

Zie: Kolven op de werkplek en gevaarlijke stoffen

pijltop-5352089

Terug naar de inhoudsopgave van a tot z

bron-9654894