Arbosite FNV Bondgenoten

0

Bond bekroond voor Quick Scan Werkdruk

De Quick Scan Werkdruk van FNV Bondgenoten is maandag 14 oktober 2002 bekroond met de Goede Praktijken Prijs 2002. Dit gebeurde op het openingscongres van de Europese week voor veiligheid en gezondheid, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken. Slogan dit jaar is ‘Werken aan stress’. De door FNV Bondgenoten ontwikkelde Quick Scan Werkdruk registreert werkdruk in bedrijven, meldt wat de oorzaken er van zijn en geeft mogelijke oplossingen. Het werkdrukinstrument is in 1997 ontwikkeld en werd al snel een succes.

Er zijn nu al een paar duizend exemplaren van het instrument in gebruik en het wordt toegepast in uiteenlopende sectoren als de industrie, groothandel, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening.

Jan Warning van FNV Bondgenoten en medeontwikkelaar van de Quick Scan Werkdruk, is erg blij met de prijs: “In het bedrijfsleven is het succes van ons werkdrukinstrument al langer bekend, maar ik ben er trots op dat we nu als bond ook de waardering krijgen vanuit een andere hoek.”

FNV Bondgenoten doet op dit moment onderzoek naar de manier waarop bedrijven de uitkomsten van werkdrukonderzoek implementeren, dus met andere woorden: wat gebeurt er in de praktijk om te hoge werkdruk daadwerkelijk aan te pakken? Er zijn al wel voorbeelden van bedrijven waar er successen geboekt zijn om te hoge werkdruk te lijf te gaan, zoals bij Akzo Chemie in Deventer en ook bij een aantal bedrijven in bouwmaterialen zijn goede resultaten behaald.

Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat voor eventueel succes bepalend is, dat zowel werkgevers als werknemers overtuigd moeten zijn van de noodzaak tot aanpak van werkdruk. Ontbreekt die bij een van de partijen, dan heeft het ook weinig zin om te proberen te hoge werkdruk te verminderen.

Daarnaast heeft FNV Bondgenoten onlangs een speciale Quick Scan Werkdruk ontwikkeld voor de openbare apotheken. De werkdruk onder apotheekmedewerkers is namelijk bijzonder hoog, zo blijkt uit onderzoek. Hoger nog dan bij bijvoorbeeld verpleegkundigen en werknemers in administratieve functies.

Meer informatie over de Quik Scan Werkdruk vindt u hier.

——————–
logo’s Europese Week © Copyright 2002 European Agency for Safety and Health at Work – http://agency.osha.eu.int/