Arbosite FNV Bondgenoten : agressie op het werk

0
Laatste update: 18 februari 2003

Burnout: een ziekte die steeds vaker voor komt, maar nog niet altijd serieus wordt genomen. Niet door de werknemer zelf, maar ook niet door werkgevers en bedrijfsartsen.

Burnout

gaat verder dan overspannenheid: het lichaam is letterlijk uitgeput, lichamelijk en geestelijk. Burnout ontstaat onder andere door een te hoge werkdruk, eentonig werk, voortdurend slechte arbeidsomstandigheden, slechte sfeer op het werk (bijvoorbeeld bij reorganisaties) of een functie met emotioneel zware eisen.

De klachten die burnout met zich meebrengt zijn slapeloosheid, chronische vermoeidheid, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn en rugpijn. Uiteindelijk leiden veel van deze klachten tot langdurig ziekteverzuim en regelmatig tot de WAO: momenteel zo’n 100.000 mensen!

Uit cijfers blijkt dat een derde van het aantal mensen in de WAO, bijna een miljoen mensen, een uitkering heeft vanwege psychische klachten. Waaronder dus steeds meer werknemers met burnout. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat maar liefst een op de vijf werknemers kampt met psychische klachten, overigens zonder zich daarvoor ziek te melden. Ondanks dat het steeds groter probleem is, vinden werknemers met burnout nog maar weinig gehoor bij werkgevers. Gebrek aan herkenning, onbekendheid met de behandeling van burnout en gebrek aan goede opvang van werknemers, hebben de toename van de instroom in de WAO als gevolg. Er is nauwelijks hulp en aan preventie wordt al helemaal niet gedacht. Veel mensen worden aan hun lot overgelaten, terwijl er tegenwoordig goede behandelmethoden zijn en het dus onnodig is om werknemers arbeidsongeschikt te laten verklaren.

Om van een burnout te genezen, is over het algemeen veel tijd nodig. Veel werknemers met burnout klachten slagen er niet in om binnen twee jaar klachtenvrij weer aan het werk te gaan, omdat adequate hulp ontbreekt. En arbeidsrechtelijk heeft deze situatie grote consequenties: na twee jaar ziekte mag een werkgever de werknemer ontslaan. Met ingang van 1 april van dit jaar kan een werkgever de werknemers zelfs binnen deze termijn ontslaan.

Leden staan er niet alleen voor!

FNV Bondgenoten neemt deze ziekte wel serieus!

Recentelijk heeft FNV Bondgenoten de brochure ‘Burnout de baas’ uitgebracht waarin belangrijke zaken worden beschreven zoals:

 • Hoe herkent u een burnout?
 • Wat kunt u er zelf aan doen?
 • Hoe overlegt u met uw werkgever over re├»ntegratie?
 • Hoe krijgt u behandelingen tegen burnout vergoed?
 • Welke hulp kunt u nog meer van FNV Bondgenoten verwachten?
 • Begeleiding bij bezoek bedrijfsarts
 • Voorlichting over regelgeving (Wet Poortwachter)
 • Hulp bij plan van aanpak re├»ntegratie
 • rechten en plichten van werkgever en werknemer
 • Juridische hulp in noodgevallen

Andere initiatieven in FNV-verband:

 • ondersteuning van leden die juridische problemen krijgen met hun werkgever (ontslagdreiging bijvoorbeeld), of in de WAO dreigen te belanden. Via 0900-9690 (10 eurocent per minuut) kunnen zij rekenen op hulp en advies van hun vakbond.
 • FNV Bureau Beroepsziekten, voor het in kaart brengen en verhalen van inkomensschade die terug te voeren is op aansprakelijkheid van de werkgever
 • Het Kenniscentrum Werkbeleving in Groningen, bedoeld als centraal punt voor informatie en advies over werkdruk, stress en burnout.

De brochure is – alleen voor leden van FNV Bondgenoten – gratis te verkrijgen via afd. Klantenservice, 0900-9690 (10 eurocent per minuut + eventuele kosten mobiel bellen)

Terug naar top pagina