Direkte aanleiding daarvoor was een rapport van de Arbeidinspectie over de arbeidsomstandigheden in de branche. Met name de veiligheid in papier-, golfkarton en kartoflex-branches lijkt dusdanig te wensen over te laten dat ook de werkgevers inmiddels doordrongen raken van de noodzaak tot aktie. Een arboconvenant lijkt daartoe een goed middel.
Door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) was deze branche al eerder op het lijstje ‘hoogrisicobedrijfstakken’ geplaatst, met name vanwege de lawaaiproblematiek.
Inmiddels hebben de betrokken organisaties overeenstemming bereikt over doelstellingen en inhoud van het convenant, zodat op 1 november 2001 de ondertekening plaats kon vinden van de convenantstekst met het bijbehorende sectorplan van aanpak.
Prioritaire Onderwerpen
Door het Ministerie van Sociale Zaken is ‘lawaai’ als belangrijk arbeidsrisico in de branche genoemd. Na overleg is besloten ook een aantal andere onderwerpen in aanmerking te laten komen voor een arboconvenant: Van werkgeverszijde wordt, vanwege het rapport van de Arbeidsinspectie, extra aandacht gevraagd voor het onderwerp ‘machineveiligheid’.
Van vakbondszijde wordt nadrukkelijk ‘werkdruk’ (o.a. als mogelijke oorzaak van het toegenomen aantal ongevallen) en de klimaatproblematiek (warmte, vochtigheid, tocht) aangekaart.
Daarnaast wordt ook het optimaliseren van de arbozorg in de bedrijven en een betere reïntegratie van zieke en arbeidsongeschikte werknemers nagestreefd.
Tot slot is ook nog het onderwerp OPS (Organisch Psychosyndroom) toegevoegd, zij het dat dit onderwerp in nauwe samenhang met een in de grafimedia-sector af te sluiten convenant wordt geregeld.
De visie en aanpak van FNV Bondgenoten
Met de ‘Landelijke Kadergroep Papier’ wordt regelmatig de stand van zaken doorgesproken. De betrokken vakbondsbestuurders hebben daar het groene licht gekregen om door te gaan op het convenantenpad. Ook zijn de nodige maatregelen genomen om betrokken vakbondskaderleden goed aangesloten te houden op het hele gebeuren: vanuit de Landelijke Kadergroep is een ‘werkgroep arbo’ in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van betrokken bedrijven. Zij zullen met raad en daad proberen er toe bij te dragen dat een arboconvenant in de papier en golfkarton voldoende draagvlak krijgt, de juiste inhoud en richting. En bovenal: in de praktijk gerealiseerd zal worden. Om dat te bereiken is ook de rol van de Ondernemingsraad van groot belang!
Kanttekeningen bij een aantal onderwerpen:
Werkdruk en veiligheid
Er is volgens de kaderleden van FNV Bondgenoten sprake van een duidelijke relatie tussen toegenomen aantal ongevallen en toenemende werkdruk. Dat zal dan ook in het convenant betrokken moeten worden.
Over. het onderwerp ‘veiligheid’ werd o.a. opgemerkt dat je, als het onderwerp erg algemeen wordt geformuleerd, er te veel kanten mee uit kunt. Volgende aspecten zijn van belang:
|
Lawaai, klimaat, stof
Algemeen werd erkend dat lawaai een groot probleem in de sector is, dat o.a. middels een arboconvenant moet worden aangepakt. Maar daarnaast werd uitdrukkelijk ook aandacht gevraagd voor het klimaat in de bedrijven (hoge temperaturen, vochtigheid, tocht) en stofproblemen.
Reïntegratie
Aandacht voor reïntegratie van zieke werknemers is een goed onderwerp voor een arboconvenant. Daarbij wordt o.a. aandacht gevraagd voor het herplaatsen van mensen in andere funkties, en op therapiebasis.
Wel werd nadrukkelijk gesteld, dat deze aktiviteiten als eerste doel het bevorderen van gezondheid en welzijn van de medewerkers hebben, en dus niet primair gericht moeten zijn op het terugdringen van kosten, het kost-wat-kost op het bedrijf houden van mensen enz.