Proefschrif over werkdruk

0

Klachten als gevolg van werkdruk hebben betrekking op vermoeidheid aan het einde van een werkdag of het niet uitgerust zijn aan het begin van een nieuwe werkdag. Klachten kunnen ook betrekking hebben op spanningen, gevoelens van lusteloosheid of het onvoldoende afstand kunnen nemen van het werk. 

Werknemers die fulltime werken hebben meer klachten dan hun collega’s met een parttime aanstelling. Terwijl ze de werkdruk als even hoog ervaren. Volgens Warning is het werk zo georganiseerd dat het op elk moment van de dag even druk is: Het verschil is dat fulltimers langer aan de werkdruk zijn blootgesteld én minder tijd hebben om te herstellen van het werk. Vroeger was het zo dat er pieken en dalen in het werkaanbod zaten. Door het inzetten van werknemers voor een beperkt aantal uren houdt het personeelsbestand nu gelijke tred met het werkaanbod.

Warning signaleert daarnaast een zorgelijke ontwikkeling: Mensen gaan niet korter werken omdat ze meer tijd willen voor hun kinderen of andere zaken, maar omdat ze aan de werkdruk proberen te ontsnappen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van het recht op deeltijdwerk.

Vrijdag 18 februari 2000 organiseren FNV Bondgenoten en NWO een symposium over het proefschrift van Warning. Dit vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur in De Burcht, Henri Polaklaan 9 in Amsterdam. 

Op het symposium presenteert FNV Bondgenoten ook een brochure speciaal voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), waarmee werknemers zelf hun werkdruk kunnen meten.
 

Het boek ‘Werkdruk nieuw vakbondsthema’ is verkrijgbaar tegen betaling van fl. 85 bij Uitgeverij Kerckebosch, telefoon 030-6984222