Schaden nanodeeltjes de gezondheid?

0

Is blootstelling aan zogenaamde nanodeeltjes schadelijk voor de gezondheid? Om hier meer zicht op te krijgen doet de FNV mee in een Europees project dat voor werknemers meer kennis moet opleveren over nanotechnologie.

Nanotechnologie is een verzamelnaam voor nieuwe materialen, chips en ‘machines’ op extreem kleine schaal.Titaniumdioxide, koolstof- en zinkoxide worden op nanoniveau verwerkt in producten, zoals cosmetica.

De precieze gezondheidseffecten voor werknemers zijn echter nog niet onderzocht.
Omdat de deeltjes zo klein zijn dringen ze dwars door de huid heen. Zo kunnen ze in de nieren, lever en longen cellen beschadigen en doordringen in DNA-structuren. Het onderzoek richt zich onder meer op de gezondheidsrisico’s die het werken met nanodeeltjes met zich mee brengt.

“Bij dieren is al aangetoond dat blootstelling uiteindelijk kan resulteren in hersenbeschadiging”, zegt Marie-José Sengers, adviseur bij FNV Bondgenoten.

“Ook van fijnstof is aangetoond dat het schadelijk is voor je gezondheid, en nanodeeltjes zijn nog veel kleiner.” FNV is bezorgd voor werknemers die hiermee werken en roept op tot meer onderzoek naar veiligheids- en gezondheidsonderzoek.

Het project Nanocap is een initiatief van het IVAM, een onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam, en loopt tot 2009. Naast universiteiten en milieuorganisaties doen vakbonden uit Ierland en Oostenrijk mee.

De FNV wil graag in contact komen met werknemers die werken met nanodeeltjes. Mail in dat geval naar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in