Arbobondgenoten signaleert…

0

Het ingeburgerde begrip RSI moet blijven als verzamelnaam voor aandoeningen aan arm, nek en schouder als gevolg van repeterende bewegingen. Artsen en fysiotherapeuten willen RSI vervangen door CANS. “Wetenschappelijk dekt het begrip RSI inderdaad niet de hele lading”, weet vakbondsadviseur Margreet Pasman, “maar laten we ons niet verliezen in een discussie over de naam. Wat is CANS? Voordat zo’n naam beklijft, hebben we weer jaren verloren.”

Pasman reageert op de artsen en fysiotherapeuten die woensdag tijdens een congres over arm-, nek- en schouderklachten in Ede de benaming RSI in de ban deden. Zij vinden dat het begrip is verworden tot een vergaarbak van klachten waardoor verwarring ontstaat.

FNV Bondgenoten houdt vast aan RSI, Repetitive Strain Injury.

Pasman: “Deze discussie loopt al zo lang. We hebben alle mogelijke varianten voorbij zien komen. Suikerziekte dekt ook niet de hele lading. Toch weten de mensen dan meteen waar je het over hebt. Soms praat je over een tenniselleboog terwijl de klacht op het werk is ontstaan. Is dat erg? Bij RSI weet iedereen waar je het over hebt. En dat is belangrijk om de risico’s op de werkplek goed in het oog te houden.”

De (para)medici willen alleen nog spreken van CANS, complaints of arm, neck and/or shoulder dat 23 aandoeningen, zoals de tenniselleboog en het carpaal tunnelsyndroom, beschrijft. Als een aandoening niet onder de beschrijvingen valt, spreken ze in het vervolg van een a-specifieke CANS.

“Hoezo, heb je dan nog een kans of zo?”, vraagt Pasman. “Het is prima om in wetenschappelijke publicaties nauwgezet te formuleren om welke aandoening het precies gaat. Maar de verzamelnaam RSI heeft als het gaat om bewustwording zijn nut bewezen. Laten we er daarom aan vasthouden.”