Arbobondgenoten signaleert…

0

Het inademen van uitlaatgassen van dieselmotoren is erg ongezond. In een drukke straat merk je het direct. Veel mensen hebben er last van: stank, geïrriteerde ogen, hoofdpijn zelfs. Als je dagelijks diesel-uitlaatgas inademt kunnen de gevolgen nog veel ernstiger zijn. Diesel-uitlaatgas is een erkende kankerverwekkende stof. Daarnaast veroorzaakt diesel-uitlaatgas longziekten en hart- en vaatziekten. Toch kom je dieselmotoren nog overal tegen: in de bouw, de landbouw, de transportsector, op heftrucks, noem maar op. Ze zijn namelijk sterk, zuinig, en hebben een lange levensduur. Bijna iedereen ademt elke dag diesel-uitlaatgas in; gewoon buiten in het verkeer. Als er dieselmotoren op je werkplek staan, kun je echter veel méér inademen dan normaal. Elk bedrijf moet daarom het maximale doen, om het inademen van diesel-uitlaatgas door z’n medewerkers te beperken. In veel bedrijven gebeurt helaas nog veel te weinig. Vaak doordat werkgevers én werknemers weinig weten over de gevaren op de lange termijn. Vaak ook doordat ze weinig weten over de maatregelen die al mogelijk zijn. Reden genoeg voor FNV Bouw en FNV Bondgenoten, om een campagne te starten onder de titel “Is uw werkplek dieselrookvrij?”

Vul de enquête in naar de overlast van dieselrook

In het kader van de campagne houden FNV Bouw en FNV Bondgenoten een digitale enquête. Als u (korte of langere tijd) te maken hebt met dieselrook tijdens uw werk vragen wij u de enquete in te vullen. Klikt u hiervoor hier. U kunt ook per telefoon een enquêteformulier opvragen via 030 – 27 38 738 (de arbotelefoon van FNV Bondgenoten)

Vakbondscampagne

De campagne moet werknemers, OR-leden en kaderleden helpen om binnen hun bedrijf te werken aan een verantwoord ‘diesel-beleid’. Dit doen de bonden door allereerst de leden op te zoeken: wat weten zij van dit probleem? Krijgen ze informatie van hun werkgever? Weten ze waar informatie te vinden is? Heeft de werkgever maatregelen genomen? Aan wat voor informatie is behoefte? Het antwoord op deze vragen zoeken de bonden o.a. door enquêtes en gesprekken in ‘werkgroepjes’, per branche. Vervolgens wordt samen met de leden besproken aan welke hulpmiddelen behoefte is, en worden deze ontwikkeld. [Denk bijvoorbeeld aan korte brochures, checklists, informatiewegwijzers etc.].

Meer informatie over dieselrook en over de campagne (dit zijn allemaal adobe pdf bestanden) vindt u hier.

Informatie over dieselrook in uw specifieke sector vindt u hieronder: