Arbobondgenoten signaleert…

0

Gevallen van vandalisme op het spoor kunnen met eenderde worden teruggedrongen als rotzooi langs de rails beter wordt opgeruimd. Dat blijkt uit gegevens van het Meldpunt Vandalisme op het Spoor dat FNV Bondgenoten op 2 februari opende.

Bij 36 procent van de gemelde incidenten bestond een relatie met gemakkelijk toegankelijke bouwplaatsen en achtergebleven bouwmateriaal.

“Uit de meldingen blijkt dat we met de rotzooi langs het spoor vandalen de munitie gewoon in handen geven, constateert vakbondsbestuurder Andries van den Berg. “Ruim die rotzooi op, zou ik zeggen, en we zijn al van een aanzienlijk deel van de ellende af.”

Directe aanleiding voor de meldlijn was een ijzeren paal met prikkeldraad die op het traject Nijmegen – Boxmeer door de voorruit van een reizigerstrein sloeg. Spoormedewerkers hebben veel last van vandalisme en voelen zich daardoor ernstig bedreigd. Volgens Van den Berg willen ze maar één ding.

“De daders moeten met hun poten van de trein, de rails en vooral het personeel afblijven.”

In februari ontving het Meldpunt Vandalisme 55 meldingen. Daarvan ging het 41 keer (74,5 procent) om daadwerkelijke incidenten. Verder kwamen suggesties over oplossingen van het probleem en solidariteitsbetuigingen binnen.

Bijna alle gemelde incidenten * op jaarbasis 350 gevallen – waren behoorlijk ernstig van aard: voorwerpen op de rails, gooien met stenen naar de trein, het beschieten van de trein, brandstichting. In maar liefst 63 procent van de gevallen was er sprake van een
veiligheidsrisico voor personeel en/of reizigers.