Arbobondgenoten signaleert…

0

De meldweek ‘Red de Arbowet’ heeft ruim twaalfhonderd reacties opgeleverd van werknemers die een boekje opendoen over hun arbeidsomstandigheden.

Bij elkaar leverde dat 5782 arbo-knelpunten in Nederlandse bedrijven op

Meer dan zes op de tien klachten (62 procent) betroffen werkdruk.
Daarna volgden klachten over de temperatuur op het werk (47 procent) en ondeugdelijk meubilair (31 procent).
Ook langer dan twee uur achtereen staan (27 procent), werken zonder daglicht (17 procent, of weinig pauzes tijdens beeldschermwerk (19 procent) scoorden hoog.

Het betreft hier – in de ogen van staatssecretaris van Hoof – vrijwel allemaal zogenaamde ‘lage’ risico’s, die hij in de toekomst uit de arbowet wil schrappen.

Eerder meldde de FNV al dat werknemers vooral het management en hun chef er op aankijken als de arbeidsomstandigheden niet deugen. Want 39 procent zegt: ‘Mijn chef onderneemt geen actie’. En 33 procent van de melders zegt dat de werkgever  arbeidsomstandigheden onbelangrijk vindt.

Verontrustend is dat ruim 20 procent het onderwerp niet durft aan te kaarten vanwege angst voor repercussies.

65% van de melders was man, 35% vrouw, de gemiddelde leeftijd van de melders was 43 jaar.

De meldweek begon maandag 4 april 2005 en eindigde vrijdagmiddag 8 april. Werknemers konden in de afgelopen week zowel telefonisch reageren, als via een speciale website.Deze site blijft nog enige tijd in de lucht.

De FNV analyseert de resultaten van de meldweek de komende dagen en deze bevindingen zullen onder de aandacht van staatssecretaris Van Hoof gebracht worden, alsmede de Tweede Kamerfracties.

Daarmee is de campagne Red de Arbowet nog niet ten einde. De FNV werkt nog aan een verrassingsactie en wil mogelijk ook nog een hoorzitting over de herziening van de Arbeidsomstandighedenwet aanvragen bij de Tweede Kamer.