Is uw werkplek babyproof: reproduktieschadelijke stoffen

0

Werken met sommige chemische stoffen kan gevaarlijk zijn voor de voorplanting. Daarom is FNV Bondgenoten begonnen met een project dat de staalconservering en de chemische industrie ‘babyproof’ moet maken.

De vakbond vraagt werknemers in deze sectoren via internet een enquête in te vullen. Dat neemt ongeveer tien minuten in beslag.

“We willen van de mensen zelf horen wat ze weten van de chemische stoffen waarmee ze werken”, legt projectmedewerker Josje Salentijn uit. “Bewustwording van onderop werkt beter dan van bovenaf.”

De arbodeskundigen van de bond krijgen al veel vragen via de telefoon over het werken met gevaarlijke stoffen. Het is bekend dat blootstelling aan bepaalde stoffen het verwekken van nageslacht kan bemoeilijken. Bovendien kunnen de levensvatbaarheid van de vrucht en de gezondheid van het kind aangetast worden.

“Een akelige gedachte om bij stil te staan”, beseft Salentijn. “Maar het is juist daarom van zo’n groot belang dat veel mensen die in de staalconservering en de chemie werken, de enquête invullen”, benadrukt ze.

Het project wordt betaald vanuit het programma Versterking Arbeidsomstandigheden Stoffen (VASt) van het ministerie van Sociale Zaken. FNV Bouw doet mee in de sectoren schilders en houtverduurzaming.

“Uiteindelijk streven we naar een werkplek die babyproof is”, zegt Salentijn. Het project moet de informatie opleveren om werknemers met een kinderwens adequate informatie te kunnen geven alsmede maatregelen om schade te voorkomen. “In september of oktober hopen we alle sporen bij elkaar te hebben.”

De enquête is online in te vullen door hier te klikken.

Bij vragen is de Arbotelefoon van FNV Bondgenoten van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 13.00 uur bereikbaar op (030) 27 38 738.

Meer informatie over dit onderwerp ook in het mini-dossier over reproductieschadelijke stoffen